Badanie na nietolerancję pokarmową.

Posiadamy coraz więcej wiedzy na temat zależności pomiędzy naszym samopoczuciem, zdrowiem a spożywanymi produktami.

Długotrwałe objawy chorobowe, które bywają trudne w zdiagnozowaniu mogą być przyczyną nietolerancji pokarmowej lub inaczej ukrytej nadwrażliwości na pokarmy. W tych przypadkach, we krwi można wykryć zwiększoną ilość przeciwciał IgG (immunoglobin G) przeciwko pokarmom, których organizm nie toleruje. Uważa się, ze u około 45% populacji można rozpoznać nietolerancję pokarmową.

Z uwagi na fakt, że objawy, które mają związek z nietolerancją pokarmową występują stosunkowo późno po spożyciu danego pokarmu – od kilku godzin do dwóch, trzech dni – to często nie są one łączone ze spożywanym jedzeniem. Objawy nietolerancji mogą wiązać się nie tylko z zaburzeniami gastroenterologicznymi, ale również z innymi długotrwałymi dolegliwościami. W takim wypadku rozsądnym posunięciem byłoby zbadanie pokarmów, których organizm nie toleruje, a następnie usunięcie ich z diety na jakiś czas. W wielu przypadkach pozwoliłoby to na wyleczenie przewlekłych chorób. Z tego względu tak ważne jest rozpoznanie nietolerowanych pokarmów.

Identyfikacji nietolerowanych pokarmów można dokonać przy pomocy testu FoodDetective, który z pomocą próbki krwi wykrywa pokarmy powodujące nadprodukcję przeciwciał klasy IgG. Pomimo, że nietolerancji pokarmowej towarzyszy wiele nieprzyjemnych objawów i przewlekłych zaburzeń, w przeciwieństwie do alergii pokarmowej, jest mało prawdopodobne, aby nietolerancja pokarmowa stanowiła bezpośrednie zagrożenie dla życia.

Jakie są objawy nietolerancji pokarmowej ?

  • problemy układu oddechowego jak niezyt nosa, zapalenie zatok, astma

  • problemy przewodu pokarmowego jak wzdęcia, zaparcia, zespół nadwrażliwego jelita, biegunki, otyłość

  • problemy skórne jak atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, wysypki, egzema, pkrzywka

  • problemy z poczęciem lub utrzymaniem ciąży

  • problemy reumatologiczne, bóle mięśni, osłabienie i inne, jak np. Migreny, zaburzenia koncentracji, autyzm, stany depresyjne i lękowe

Objawy nietolerancji pokarmowej mogą pojawiać się do trzech dni po spożyciu nietolerowanego pokarmu i mogą się utrzymywać tygodniami. Dla przykładu, mleko lub chleb spożyte dzisiaj mogą powodować bóle stawów za trzy dni.

Niektóre przypadki nietolerancji pokarmowej mogą być spowodowane niedoborem enzymów lub nadwrażliwością chemiczną podczas gdy w innych przypadkach może to być reakcją systemu immunologicznego. W wielu przypadkach nietolerancji towarzyszy niewłaściwa odpowiedź odpornościowa na dany pokarm. Jakkolwiek przyczyny nietolerancji pokarmowej nie są do końca znane, w tej patologii następujące czynniki mogą odgrywać ważną rolę: niedostateczne trawienie, kandydoza, pasożyty, zapalenie jelit, źle zrównoważona dieta, alkohol i wpływ leków. Wykluczenie z diety produktów, które FoodDetective zidentyfikował jako dodatnie, może doprowadzić do zmniejszenia nasilenia objawów nietolerancji pokarmowej.

Czy nietolerancja pokarmowa to jest to samo co alergia pokarmowa ?

Istnieje poważna różnica pomiędzy tymi dwoma pojęciami. W przypadku alergii pokarmowej dochodzi do reakcji alergicznej niemal natychmiast po spożyciu niewielkiej ilości alergizującego pokarmu. Objawy alergii łatwo rozpoznać, gdyż po spożyciu danego pokarmu mogą pojawiać się takie objawy jak: rumień skóry, obrzęk, problemy z oddychaniem, a niekiedy także wstrząs anafilaktyczny. Alergia pokarmowa występuje rzadko i dotyczy mnie niż 2% populacji oraz związana jest z produkcją przeciwciał IgE.

Test i co dalej?

Aby zapobiec objawom chorobowym, często wystarczy wyeliminować z diety produkty nietolerowane. Jeżeli test FoodDetective wykaże podwyższone stężenie przeciwciał IgG przeciwko konkretnemu pokarmowi, zaleca się wyeliminować go całkowicie z diety i zastąpić innym z tej grupy na conajmniej 3 miesiące. W ten sposób odciążony z nagromadzonych kompleksów organizm, zregeneruje siły witalne i odpornościowe układu immunologicznego. Jeżeli badanie wskaże na nietolerancję wielu pokarmów, zaleca się wówczas redukować ilość danego pokarmu w diecie aż do całkowitego wyeliminowania.

Składniki nietolerancji pokarmowej wykrywanej przez test Food Detective

• Zboża: kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies.

• Orzechy i rośliny strączkowe: migdały, orzechy brazylijskie, orzechy cashew, ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola, soja.

• Mięsa: wołowina, kurczak, jagnięcina, wieprzowina.

• Ryby i owoce morza: ryby słodkowodne, jak łosoś i pstrąg, skorupiaki jak krewetka, krab, homar, małż jadalny, tuńczyk, białe mięso ryb łupacz, dorsz, flądra.

• Warzywa: brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por, papryka czerwona, zielona, żółta.

• Owoce: jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon cantalupa i arbuz, oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory.

• Pozostałe pokarmy: jajko, mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże.

Dlaczego warto zrobić test na nietolerancję pokarmową ?

Z roku na rok na świecie i w naszym kraju wzrasta liczba osób chorujących z powodu nadwrażliwości na pokramy. W ostatnich latach coraz szerzej akceptowany jest pogląd, że nietolerancja pokarmowa zależna od przeciwciał klasy G (IgG),może przyczyniać się do występowania wielu objawów i zaburzeń przewlekłych, które dotąd nie były wiązane przyczynowo ze stosowaną dietą.

Nietolerancja pokarmów i przeciwciała IgG.

Do niedawna termin „nietolerancja pokarmowa” oznaczał każdą reakcję na pożywienie, w której układ immunologiczny nie odgrywa głównej roli. Obecnie coraz częściej mianem nietolerancji pokarmowej określa się nieprawidłową reakcję organizmu z udziałem systemu odpornościowego i swoistych przeciwciał klasy G (IgG). Są to przeciwciała, które z fragmentami spożywanych pokarmów (antygenów pokarmowych) mogą tworzyć kompleksy immunologiczne (immunotoksyny) i wywierać szkodliwy wpływ na funkcjonowanie całego organizmu powodując uciążliwe i długotrwałe dolegliwości. Nietolerancja pokarmowa może być określana również jako „opóźniona alergia pokarmowa” lub „utajona alergia pokarmowa”, ponieważ zgodnie z najnowszą terminologią medyczną mechanizmy zależne od pokarmowych przeciwciał IgG stanowią oddalone w czasie reakcje alergicznej nadwrażliwości (lub prościej alergii pokarmowej).

Czy wież że …

  • nietolerancja pokarmowa dotyka ok. 45% populacji Europy, dwa razy częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn

  • immunotoksyny (czyli kompleksy immunologiczne utworzone z przeciwciał IgG i antygenów pokarmowych) wywołują przewlekły stan zapalny – lokalny lub ogólnoustrojowy ?

  • W większości przypadków objawy nietolerancji pokarmowej są wielonarządowe, dlatego często brakuje specyficznych objawów klinicznych ?

  • Wraz z wiekiem może następować zmiana obrazu klinicznego i lokalizacji narządowej choroby ?

  • Występują tzw. Reakcje opóźnione, nawet po 8-72 godzinach od spożycia pokarmu ?

Dowody naukowe:

Naukowcy (Hardman i Hart, 2007) przeprowadzili badania dotyczące związku między stosowaniem diety opartej na eliminacji pokarmów powodujących wysokie poziomy przeciwciał IgG, a na sileniem różnych zaburzeń zdrowotnych, m.in. Zaburzenia żołądkowo-jelitowe, dermatologiczne, neurologiczne, oddechowe, psychologiczne, mięśniowo-szkieletowe. Badaniem objęto ok. 5,3 tys. Pacjentów podstawowej opieki zdrowotnej w Wielkiej Brytanii, zadając pytanie o korzyści wynikające ze stosowania diety eliminacyjnej. Wykazano, że aż 75% spośród badanych pacjentów odczuło korzystne skutki diety eliminacyjnej wskazanej w oparciu o test na nietolerancję pokarmową i wysoko oceniło poprawę swojego samopoczucia, niezależnie od płci i wieku pacjentów. Warto także podkreślić, że aż 92% spośród pacjentów, którzy po zastosowaniu zaleconej diety odnieśli zdrowotne korzyści, po powrocie do uprzednich nawyków żywieniowych odnotowało znaczące pogorszenie zdrowia. Przypuszcza się, że kompleksy immunologiczne utowrzone z przeciwciał IgG i fragmentów białek pokarmowych mogą wywierać szkodliwy wpływ na funkcjonowanie organizmu indukując stan zapalny – ogólnoustrojowy lub zlokalizowany w określonych tkankach. Podobne badania wykazujące korzystne efekty stosowania diety opartej na eliminacji pokarmów powodujących wysokie poziomy IgG przeprowadzili amerykańscy naukowcy (Atkinson i wsp., 2004) badający pacjentów z zespołem jelita nadwrażliwego, a także pacjentów z rozpoznaniem choroby Leśniowskiego-Crohna (Bentz i wsp.,2010). W jeszcze innych badaniach autorzy postulują, że możliwy jest patogenetyczny związek między nietolerancją pokarmową i poziomem IgG, a rozwojem otyłości i miażdżycy (Wilders i wsp., 2008). Istnieją także badania naukowe, które potwierdzają, że dieta eliminująca produkty zidentyfikowane testem na nietolerancję pokarmową jest skuteczną metodą walki z migreną (Ress i wsp., 2005; Aply i wsp., 2010).

Warto wiedzieć, co jeść

Nietolerancja pokarmowa IgG-zależna obecnie stanowi powszechny problem, zarówno u dzieci, młodzieży i dorosłych. Wiele osób odczuwających zróżnicowane objawy ma problem z otrzymaniem właściwej diagnozy lekarskiej. Coraz częściej zamiast leczenia przyczynowego stosowane jest leczenie doraźne jedynie łagodzące objawy choroby. Zalecane jest stosowanie diety eliminacyjnej opartej o badanie nietolerancji pokarmowej między innymi w takich specjalnościach jak: gastroenterologia (np. Zespół jelita nadwrażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrozciejące zapalenie jelita grubego), reumatologia (np. Reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczycowe zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie kręgosłupa), dermatologia (atopowe zapaenie skóry, łuszczyca), alergologia (wszystkie objawy testowane nie poprzez przeciwciała IgE, tylko IgG), choroby autoimmunologiczne (np. Choroba Hashimoto). Jeżeli istnieje podejrzenie, że stosowana dieta może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie, najłatwiejszym sposobem, aby się o tym przekonać, jest wykonanie testu na nietolerancję pokarmową w celu zidentyfikowania pokarmów powodujących przycznę dolegliwości.

(źródło: materiały informacyjne Cambridge Diagnostics)

Sprawdź  w Cenniku : Test na nietolerancję  pokarmową FoodDetective